Saturday, December 15, 2012

Tentang Mimpi Kita

Assalamualaikum ?



   Semalam tidur hospital . Then tiada buat apa apa, jadi aku ambil majalah untuk di baca majalah. baca punya baca punya baca, jumpa lah satu artikel yang berkaitan dengan mimpi . Jadi tiba tiba dapat idea untuk tulis di dalam blog. 
  Ini adalah penerangan mimpi . Mimpi adalah kominikasi antara tubuh, fikiran dan jiwa kita. Berikut ialah beberapa fakta menarik mengenai mimpi .

  • Orang buta juga bermimpi . Tapi mereka tidak melihat visual , cuma bermimpi tentang suara, sentuhan dan emosi yang mereka rasa.


  • 90% mimpi akan dilupakan. Setelah lima minit terjaga dari tidur, anda akan melupakan 50% mimpi yang dilalui, 10 minit kemudian, 90% jalan cerita mimpi anda akan lenyap.


  • Rangsangan luar mempengaruhi mimpi , Ia disebut Dream Incorporation. Mungkin kadang II kita bermimpi mendengar lagu dari radio/ suara yang keluar dari tv. pernah anda alamunya ?


  • Hanya bermimpi apa yang diketahui. kadang II kita tidak tahu atau tidak kenal orang yang wujud dalm mimpi kita itu. Tapi sebenarnya "objek" tersebut bukan diciptakan oleh otak tapi pernah kita lihat . cuma kita lupa.


  • Mimpi warna dan hitam putih mengikut kajian, 12 % orang normal mengalami mimpi yang hitam dan putih. Maksudnya tidak ada warnalah. y\ang selebihnya bermimpi berwarna penuh.

    Jadi kesimpulannya disini. kalau mahu ingat mimpi tuh, bangun seja dari tidur sila buat catatan di dalam buku apa yang kita mimpi, jangan terlebih sepuluh minit nanti lenyap semua ingatan kita tentang mimpi. amacam ?


Nota kaki : awas , jangan tanya aku tafsiran mimpi. aku bukan bomoh. -___-

35 comments:

cik nana said...

tetiap hari mimpi. mimpi berwarna gitu. hikhik..

Anak Kampung said...

good info dear^_^

Misz Fazie said...

kadang2 rasa mimpi lagi seronok dari dunia realiti. heee :D

نورعيم said...

haha mmg takde keje kan dah mimpi catat je semua. haha.

luqman zakaria said...

nice one..bru tahu yg org buta mimpi xnmpk visual..

Ayie Abas said...

ayie x ingat..pernah bermimpi ke tak? haha

Eiqa Almond said...

bagus laa entry niee..
kte yg x tahu pun boleh jd tahu..
bagus2x.. :D

Betul sgt sgt, 10minit lepas tu confirm lupaa apa kita mimpi then jadi geram,hahaa

shar90 said...

dlu asyik mimpi hitam putih... bile dah upgrade ram... dah kaler... sonok je mimpi skrng... ekeke ^^

shasha yacob said...

@Anak Kampung most welcome :D

shasha yacob said...

@Misz Fazie eya betul

shasha yacob said...

@نورعيم haha. eya yea

shasha yacob said...

@luqman zakaria bagus bagus noted

shasha yacob said...

@Ayie Abas hamboii ada pulak gitu

shasha yacob said...

@Eiqa Almond haha, bagus terus tulis dalam kertas hihih

shasha yacob said...

@shar90 hamboiiii , ada pulak main upgrade2 yeaa

shasha yacob said...

@shar90 hamboiiii , ada pulak main upgrade2 yeaa

miz ruha said...

baru tahu pasal mimpi orang buta...

aku HaniAsyira said...

mimpi sy tv warna.. selalunya kalau mimpi ni, igt mimpi last je

Cekodok Manis said...

setiap hari mimpi . Mimpi dah ada domain sendiri tapi bila sedar-sedar tetap blogspot macam tu jugak, haha *cedih woii

hainom OKje said...

Yeh...paling takut kalau mimpi seram!....

TiranaAduka said...

salam shasha
Thanks sudi kogsikan shasha.

nik ros said...

ooo..ade gak mimpi kaler putih hitam dan bewarna yea..menarik tu :) hehe
tak perasan lak mimpi sis ade bewarna or hitam putih

Tihara said...

moga ayah cepat sembuh ya, in shaa Allah..akak penah teman mak kat sepital,betapa boringnya..tp kalau ada kawan or wifi ok lah kan..
akak tk ske mimpi sebab biasanya yg menakutkan :)

teha said...

tp geram laa bila bangun dh xingt snt mimpi tu.. hihihi

hazwan hairy said...

dh lma xmimpi..xsmpat sbb penat keja..haha

syiela said...

kalau mimpi best tu rasanya macam tak nak bangun dah :)

Si Matatajam said...

Owh camtu ka...baru tau..

shidaR said...

hihihi..nice sharing shaa.. :)

Mimie said...

bagus entry nih....tp kalo dpt mimpi best mesti tak nk bgun tido dh..hahaha

Jna marcello said...

nice sharing Sha..now dah taw laaaa kisah mimpi ni hihi

Myra Jay said...

Hheee, kadang mimpi tu membuatkan kita tersenyum tatkala bangun dari tidur kan :D

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

kalau dpt mimpi best tu alangkah best mcm nak tido xmau bagun hahahaha

Cinta Misteri said...

Semua org brmimpi sbb mimpi adalah rangsangan otak. Org gila pown brmimpi.
Tp, byk juga mimpi yg tk dpt dilupakan dn mnjadì igauan stiap mlm.

Apsal kamu tido di hospital?

Remy hazza said...

kekadang dunia mimpi nie memang mengujakan.....
tak terjangkau dek fikiran.....

C'Jai said...

mimpi..hmmm..kadang2 ingat..kekadang tak..