Saturday, January 11, 2014

#SabahanSays

Assalamualaikum? 


     Houwwwliongg , lama tidak terupdate blog nih, how well . busy jaga anak diruma . hahahahahahaha what the? --' okayyy sesinggahnya aku di Facebook tadi aku baca baca lah bha di news update FB and terjumpa post about sabahansays. it's actually betul betul pronouns yang kami guna sebagai orang sabah , Let's cekidautt .


I'm proud to be sabahan :)

Now stop abusing the word 'bah' and you can now not look at me funnily when I say 'anu' (though I rarely say it).

SABAHAN SAYS #


 #SabahanSays "Anu" when they have no idea to explain the things. contoh ayat? contoh macam ni "anu ba, yang selalu kita guna untuk potong rumput, apa nama tu ah?" kat sini, "anu" tu tak de kaitan ngan organ manusia or anything yg lucah okayy! 

#SabahanSays NDA n NGGA is different. People always mistaken us as Indonesian. #TRUESTORY

- #SabahanSays In a typical restaurant scene in Sabah, you're a 'boss', the waiter's a 'boss', the cashier's a 'boss'. Everyone is the boss...Haha i dont know how to explain this. but this is totally true. sabahan akan panggil orang lain, siapa-siapa sahaja as "boss". so kat sabah, semua orang boleh jadi boss.hahah...contoh ayat "si boss ba tu yang guna periuk tu tadi" 

#SabahanSays "lari ba" when they ask someone to move/ when someone's blocking their view. totally true. this one lebih kurang macam "excuse me, can u please move a bit?" or "boleh tepi siket tak?" 

#SabahanSays Whenever you abuse the slang term 'bah', every Sabahan dies a little inside. actually its kinda funny dengar non sabahan cuba guna perkataan "bah"..ahaha..sounds cute 

#SabahanSays "miring" instead of condong.haha # UniqueMuch .its actually the term yg kitorang guna kat sabah! 

#SabahanSays "Nduu baa" which has equal meaning as "Awlololoo" get it? Get it?kite biase gune "alolo.kesianye demam"....kalau version sabahan "anduuuu baaa....sian dia demam.." easy yooo! 

#SabahanSays "Bida" as ugly. 

#SabahanSays di mana rumah kau ? di sana tuuuuuuuuuu .makin banyak "U" makin jauh la rumah dia hahahahahahahah....get it?

 #SabahanSays jangan kau kacau tu anjing,kana bubut kau nanti faham tak ayat ni? "bubut" means "kejar" . 

#SabahanSays Apa kau rasa? Rasa oren.. ni bile kite nak cakap kat orang tu "padan muke ko.." hahah...dalam version sabah leh guna ayat ni "apa kau rasa?rasa oren.. 

#SabahanSays palis palis hahah..meaning that "minta dijauhkan...". bile kite dengar something yang tak baik, contoh kite dengar "anak jiran sebelah accident kena langgar lorry.." so untuk menyatakan yang kita harap benda tu tak berlaku kat kite, kite akan cakap "palis paliss"

 #SabahanSays bole bah kalo kau!i like sabah!ni ramai yg tahu kan...

 #SabahanSays - "KUI" means "KUIH"

 #SabahanSays you say 'milo ais' we say 'milo ping' yep....but terengganu pun guna ping kan?

 #SabahanSays other then buduh, we will say palui.buduh means bodoh la.. 

*im proud to be SABAHAN* u ???


Noted : sumber facebook

1 comment:

QasehnyaRania said...

masing masing negeri ada dialek kan.
masa kat peneng akak ramai kawan sabah. suka dgr dorng ckp.
siap blajar makan pakai chopstik pon dgn mmber sabah :-)