Sunday, December 30, 2012

[PETUA IMAM SYAFIE]

Assalamualaikum ?
Gambar sebagai hiasan . tiada kaitan.
saya pengawas sekolah . grrr

    Hari ini malam malam baru aku dapat update blog, sebab banyak benda tadi pagi sampai ke tengahari mau kena buat. selepas sudah hempas pulas tolak kepala tarik rambut hentak kaki. aku pun berhajat  buka facebook sebab kurang idea di dalam dada, jadi jumpa satu perkara yang dapat aku kongsikan dari facebook.

[PETUA IMAM SYAFIE]


Empat perkara menguatkan badan

  •  makan daging
  •  memakai haruman
  •  kerap mandi
  •  berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan

  •  banyak berkelamin (bersetubuh)
  •  selalu cemas
  •  banyak minum air ketika makan
  •  banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata

  •  duduk mengadap kiblat
  •  bercelak sebelum tidur
  •  memandang yang hijau
  •  berpakaian bersih
Empat perkara merosakan mata

  • memandang najis
  • melihat orang dibunuh
  • melihat kemaluan
  • membelakangi kiblat
Empat perkara menajamkan fikiran

  • tidak banyak berbual kosong
  • rajin bersugi (gosok gigi)
  • bercakap dengan orang soleh
  • bergaul dengan para ulama
Doa Zikir itulah kekuatan seorang muslim :)Kalau rajin.tolong sebarkan maklumat ini kpd saudara Muslim Muslimat yg lain agar menjadi amalan kpda kita semua. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun beliau sudah meninggal.

♥sharing is caring ♥

Nota kaki : kredit tu encik Facebook 

45 comments:

  1. nice sharing dear. nak amalkan selalu lah macam ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila sila lah amalkan, tiada melarang hihi

      Delete
  2. nice sharing... like shasha..
    shasha ada tag apa2 tak? leeza tak sempat nk on9 guna lappy 2 3 hari ni. penat siang hari angkut stock smpai kat kedai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tag pasal 25 fact about you. hihi buat saja suka hati hihi

      Delete
  3. nice sharing.. simple post tapi nampak PENTING... =) thanks.

    ReplyDelete
  4. betul ! byk bebual kosong menyebabkan diri kita jadi budus

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh sangat budus kalau begotoh. hihi harap tiada yang bash kita dengan mengunakan perkataan budus itu hihi

      Delete
  5. ohh.. baru tahu yang bercelak sebelum tidur tu boleh menajamkan mata.heheh thank for sharing this.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi most welcome , aku pun baru tahu bendala nih ahak :D

      Delete
  6. fakta , memandang najis membuat kita jadi pelupa/bodoh.

    mokcik, gilaping tgh wat hal kan? baik mokcik buang dulu widget gilaping kejap. sbb bnd tu mmberatkan. kejap lg gilaping dah ok t letak balik.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes bebeh. hihi. gilaping memang tengah ada masalh ya. patutlah setiap hari mau ping xdapat. cari nahas nih hihi . saya sudah remove

      Delete
  7. Tq ShA....bagi reminder...walaupun dah pernah dengar ni...tp selalu je lupa!

    ReplyDelete
  8. Lahhh baru tahu gilaping tak menjadi, ingatkan fie je yang alami benda tu. Huhu. Btw sha nice sharing, fie selalu baca tapi selalu jugak lupa. Heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi most welcome, seminggu lepas jugaklah gilaping jadi gila sekejpa hihi

      Delete
  9. wak pon kekadang lupa jugakkk.., ahhKs

    ReplyDelete
  10. nice info sha.. sya memg rajin gosok gigi haha

    ReplyDelete
  11. satu lagi orang cakap jangan baca nama kat batu nisan..nanti mudah lupa..huhu..x tau r betul ke x.

    ReplyDelete
  12. nice sharing sha .
    terima kasih ingat kan :)

    ReplyDelete
  13. nice sharing sha...rsa kena amalkan la...hahah..

    ReplyDelete
  14. salam shasha :)

    memang petua imam syafie ni dah tersebar di alam maya. dah beberapa kali ayie baca...klu x silap ayie pun pernah buat entry pasal ni tapi x tau blog yg mana...haha

    tapi tu laa manusia mudah lupa...bila ayie baca entry shasha mcm ayie baru baca semula...baru melekat balik dlm otak...terima kasih shasha.

    selamat tahun baru 2013 ya my friend :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat tahun baru jugak. saya buat post untuk saling ingat mengingati .hihi :)

      Delete
  15. saling ingat mengingatkan..terimakasih atas peringatan...

    ReplyDelete
  16. insyaallah yana akan amalkan :)..dapat pahala

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga kita semuadapat amalkan, pada tahun baru nih :)

      Delete
  17. thanks sharing dik..
    tapi gambo tu cute sangat kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi saya culik dekat makcik google hihi

      Delete
  18. perkongsian menarik.. terima kasih.. :)

    ReplyDelete
  19. tenq sha
    teringin pulak nak bercelak time tido;)

    ReplyDelete
  20. Please let me know if уοu're looking for a article writer for your blog. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to wгite some articleѕ for your blοg in exchange for
    a lіnκ back to mine. Please ѕend me аn email if intеrestеd.
    Thanks!

    My web blοg; iron man pc game system requirements

    ReplyDelete
  21. Wow! Finally Ӏ got a weblog from wherе I can genuіnelу get
    helpful informatiοn regarding my ѕtudy аnd κnowledge.


    Ηerе is mу webpаge http://www.sister.co.jp/cgi-bin/benten_e/bbs_e.cgi

    ReplyDelete
  22. Otteline, The answer is somewhat complicated. Basically didn't use copper while in the project, We would probably prefer high shrinkage steel. When the clays are joined in this way, they don't
    shrink just like they will as long as they were fired on
    there own. As an example, merely fire identical size squares of copper and low shrinkage steel XT, the steel square
    will shrink more. When I fire them joined continual they
    should shrink precisely the same rate. The higher shrinkage clays stretch somewhat, simply fuse together with the other metals before there is a possibility
    to shrink entirely. Sometimes they will crack owing to it (which may be
    repaired). The order of your metals is also a factor; in hollow forms, the high shrinkage clays really should be in
    the inside, as well as the high shrinkage on the outside
    of.

    Also visit my webpage - ,online jewellery deals (statsie.com)

    ReplyDelete
  23. Awesome website you have here but I was wanting to
    know if you knew of any forums that cover the same topics discussed in this article?
    I'd really like to be a part of community where I can get suggestions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Kudos!

    My web blog; diablo 2 gambling guide 1.11 ()

    ReplyDelete

Budi bahasa budaya kita. :)

TRAGEDI KEBAKARAN PUSAT TAHFIZ

Assalamualaikum, Baru baru ini, kita digemparkan dengan satu tragedi kebakaran yang berlaku di Pusat Tahfiz Darul Quran ittifaqiyah di ...

Kisah dula kala